Kraniosakralterapi, osteopati og kiropraktik for børn – Hvad er forskellen?

kraniosakral baby

Når du står i den situation at dit barn ikke trives og har brug for behandling, får du mange gode råd om, hvilken behandling der er bedst. Det kan fx være, hvis du oplever, at dit barn:

✔️ har kolik eller luft i maven
✔️ har problemer med at sove
✔️ har sutteproblemer
✔️ er spændt i mave/ryg eller har låsninger efter fødslen
✔️ er urolig, virker stresset eller er hyperaktivt
✔️ har en favoritside, holder sig i C-facon eller har skævt kranie

Du vil opleve, når du spørger andre til råds, at nogle foreslår, at du tager dit barn til kraniosakralterapi (KST), andre har haft gode erfaringer hos enten en børneosteopat eller en børnekiropraktor. Så hvad vælger du – og hvad er forskellen? Det gør vi dig lidt klogere på i dette blogindlæg.

Kraniosakralterapi for babyer og børn

Kraniosakralterapi for babyer og børn er en meget blid behandlingsform, der anvendes til at rette op på spændinger og ubalancer. Behandlingen er så blid, at du næsten ikke kan se, at barnet får behandling. Fokus for kraniosakralterapi er primært at løsne spændinger i bindevævsmembranerne inde i hovedet eller i bindevævet omkring rygmarvens nerver, hvilket bidrager til at afspænde fx ryg og nakke.

Kraniosakralterapi er ikke kun for kraniosakralterapeuter. Både osteopater og kiropraktorer for børn bruger behandlingsformer, som ligner kraniosakralterapi, som en del af deres behandling. Det vil sige, at opsøger du en osteopat eller kiropraktor med speciale i børn, er kraniosakralterapi blot ét af flere værktøjer, som denne type behandlere kan anvende (inden for kiropraktikkens verden kalder vi det sakraloccipitalterapi). De vil altså kunne tilbyde en mere skræddersyet behandling af dit barn, da de har flere behandlingsmetoder i deres ’værktøjskasse’.

Hvad er forskellen på en baby-/børneosteopat og en baby-/børnekiropraktor?

Forskellen på disse to typer behandlere er ikke så stor og afhænger nok mest af, hvilke præferencer og efteruddannelser den enkelte behandler har.

Begge behandlingsformer er meget blide, når de udføres af nogen, som har erfaring og uddannelse til det. Mens kiropraktorer traditionelt set har fokus på muskler, led og nerver, arbejder osteopater også med muskler, led og bindevæv. Men når vi taler babyer og børn, flyder grænserne mere sammen.

Læs om, hvordan kiropraktisk behandling af børn foregår

Forskellen ligger mest i uddannelsen

De tre fagområder har alle fokus på blid behandling af spændinger og ubalancer hos babyer og børn, så den primære forskel ligger faktisk i uddannelsernes sammensætning og længde:

  • Kraniosakralterapi kræver ingen sundhedsfaglig baggrund, men er en modulopbygget uddannelse bygget op på weekendkurser.
  • De fleste osteopater er fysioterapeuter, som har taget en 4-årig deltidsuddannelse i osteopati.
  • Kiropraktorer har en akademisk universitetsbaggrund. Uddannelsen tages på Syddansk Universitet, hvor mange af fagene tages sammen med de medicinstuderende. Det tager 6,5 år at blive færdiguddannet.

Det betyder blandt andet, at en kiropraktor, i modsætning til fx osteopaten, er i stand til at stille diagnoser ligesom andre speciallæger. Vi kan derfor hurtig afgøre, om vi kan hjælpe dit barn, eller om dit barn har brug for anden behandling eller undersøgelse.

Så hvad skal jeg vælge til mit barn?

Det er der intet entydigt svar på. Nogle gange virker KST bedst, nogle gange osteopati eller kiropraktik. Nogle børn har rigtig god effekt af en kombination af forskellige behandlingsformer. På den måde supplerer behandlingsformerne hinanden godt. Det kan fx være til et barn med alvorlige refluksproblemer, eller i forbindelse med, at et stramt tungebånd giver ammeproblemer, og hvor barnet har gavn af at få behandlet spændinger i kroppen idet tungebåndet bliver klippet.

Det bedste råd er at finde en behandler med erfaring og specialuddannelse i børnebehandling, og som brænder for at hjælpe børn. Måske en, som kender til forskellige behandlingsteknikker, og som derfor kan finde frem til, hvad der virker bedst for dit barn.

Hos Din Børnekiropraktor har vi altid for øje, at alle børn er individuelle, og at de derfor har brug for individuelle behandlingsforløb, der passer lige netop til deres udfordring. Derfor har vi mange fagligheder i huset og mange behandlingsmetoder i vores ’værktøjskasse’, så vi altid kan tilpasse behandling og træning til det enkelte barn.

Har du brug for hjælp til dit barn? Ring til os på 9718 7913 eller skriv til os på info@dinboernekiropraktor.dk


Book din konsultation i dag

Ring til os på 97 18 79 13
eller skriv til os på
info@din-boernekiropraktor.dk

Bor I langt fra Brande?

Vi tilbyder også online konsultationer. 

error: Content is protected !!
Scroll to Top